Kategoria: politiikka

Arpa on heitetty

Kuuluisia sanoja, otsikossa. Wikipedia tietää kertoa, että olisi Caesarin sanomia ne. Tietämyksen mukaan sanat olisi lausuttu kreikaksi mutta sittemmin latinistettu. Olisiko se sitten hienompi lause kreikaksi? Ainakin se olisi ei-tunnetumpi. Ehkä. Mistä näitä tietää.

Osaatko kertoa asiayhteyden seuraaviin lauseisiin tai niiden osiin? (Ilman Googlea)

Tämä on pieni askel ihmiselle

Purkakaa tämä muuri

Turhuus, kaikki on turhuutta

Elämä on kuin suklaarasia

Nämä pitää laittaa pyykkiin

Koomikko tekee hauskoja asioita. Hyvä koomikko tekee asioita hauskasti

Ei niitä kisoja paperilla ajeta

Se on selvästi budjetti. Siinä on paljon numeroita

No emmää ny tierä

Minulla on unelma

Ne on sellaiset mustat Goodyearit

Ja Mikalla fantastinen startti

Ihmetys

Ähkyni suuri on ja vallan palloittava. Tiedätte kai, että jouluna ei suomalainen normaalimaalainen nälissään ole? Osittain olen siitä harmissanikin. Mutta se ei ollut varsinainen aihe tällä kertaa.

Mullehan hyvä ystävä tässä taannoin ihan ilmoitusluontoisesti, hyväntahtoisesti ja asian ikään kuin jo sovituksikin päätetyn antoi ymmärtää, että seuraavaan lehteen kirjoitan kolumnin. Jutun. Asia- ja huumoripitoisen pläjäyksen. Mullahan vähän niksahti ja lupasin kirjoittaa. Sitten muistin, että kirjoitukseni ovat vähintäänkin epäilyttäviä. Onneksi ystävä on lehden päätoimittaja ja pystyy sensuroimaan tai muuttamaan ainakin sanajärjestyksen selväkielisemmäksi. Luulen ma, että juttuni painettuna eivät olekaan ihan tervejärkisen touhulta näyttäviä. Pikkuisen alkoi nyt kyllä jänskättämään. Mahdollisuus on siihen, ettei juttujani sen enempää kysellä…

Pystyykö tätä perumaan? Siirtämään tulevaisuuteen? Ottamaan aikalisän? Herramunjee, mitä mää kirjotan? Entä jos alan suoltaa tekstiä aivan valtoimenaan? Mitäs sitten sanotaan, kun juttu vain jatkuu ja jatkuu eikä pääty ollenkaan? Lukijalle tulee ahdistava olo eikä pysty lopettamaan lukemista. Painoon menevän lehden sivumäärä moninkertaistuu ja painotalosta tulee semmoinen lasku, että toimitusjohtaja voi nauraa koko matkan pankkiin mennessään. Ituvihreät suuttuu sellumassan suurkäytöstä. Metsäyhtiöiden kurssit nousevat taivaisiin. Suomen talous alkaa nousta ja hallitus pääsee pälkähästä. Sitäkö tässä ajetaan takaa? Että maalaisen harteilla on koko kansantalouden taakka? Entä jos alan kirjoittaa nasevasti ja lyhyesti? Alan piikitellä kaikkia Mattieskon tapaan. Lukijat suuttuu ja peruu lehden tilauksen. Päätoimittaja saa potkut alhaisen levikin vuoksi. Painotalo menee konkkaan ja metsäyhtiöiden kurssit laskevat nollaan. Kansantalous rykii, päkii ja yskii. Hallitus kaatuu ja Kepu pääsee valtaan. Sitäkö tässä ajetaan takaa? Että kaikki on maalaisen syytä?

Pari sanaa

Suoraan, suoraan, suoraan. Mutka. Suoraan, suoraan, ”mäki”. Eihän tässä ole mitään järkeä. Kasitie kyllä ei anna virikkeitä ihmiselle, jos ei kameratolppia lasketa. Ainoastaan Kyllösen montut saavat kuljettajaan ja myös matkustajaan pientä lämmönnousua.

Onko se mikään ihme, että ihmiset haluavat ajaa maastoautoilla tai niiden korvikkeilla eli katumaastureilla. Eihän tätä mikään normaali auto kestä millään. Nimittäin näitä routavaurioita. Ei tolkun häivää siinäkään asiassa. Niin kuin ei tietysti missään muussakaan asiassa. Mihin minä voin valittaa? Miten sen Kyllösen saa vaihdettua?

Reissu

Jaha, kaikki menee pieleen. Ei sada räntää, ei ole pimeä, tuskin liikennettä, ei väsytä ja lähtökin oli vasta seitsemältä. Ei tuu mittää. Onneksi sentään on vielä 500 km jäljellä ennen kuin käännytään takaisin.

Ja mikä on sitten tää juttu? Erittäin hyvä kysymys ja siihen toivottvasti löytyy vastaus tänään. Tai sitten ei. Mistä sen tietää.

Pari sanaa Kyllöselle: Ei näin.

Baarissa Loimaalla

Ihmisillä on hirmuisia vääriä käsityksiä, luuloja ja uskomuksia, jotka he uskovat todeksi, koska joku joskus jossakin on jotain sanonut. Eihän se nyt niin mene. Otetaanpa nyt esimerkiksi Elvis, rockin kuningas (tai siis näin väitetään). Kaikkihan tietävät, että Elvis kuoli elokuussa 1977. Tai siis näin väitetään. Ja nyt paljastan salaisuuden, jota et ehkä nyt usko todeksi mutta eihän sitä kaikkea tarvitse uskoa. Elvis elää.

Kyllä, Elvis pitää pientä baaria Loimaalla. Yhdessä Jim Morrisonin kanssa. Torstai-iltaisin heillä on tapana heittää keikkaa duona, jos ei satu kamut olemaan paikalla. Jotka heittäisivät keikkaa. Toisinaan Freddie ja Michael vetävät omat duonsa, jos ei satu vuorossa olemaan Kirka ja Juice. Mutta vain silloin, kun Elvis ja Jim eivät jaksa. Kerran kesässä heillä on tapana pitää isompi konsertti, ns. Die Aid, jossa soitetaan porukalla hienoja biisejä, jutustellaan mukavia ja lopuksi kerätään kolehti baarin kiinteistöverojen maksamiseksi. Yleisössä on nähty usein mm. Urkki, Ronald, Jeltsin ja kumma kyllä myös Hirohito. Hiro on yleensä hiljaksiin jossain nurkassa, ellei satu vetämään sikarituokiota Sorsan ja Holkerin kanssa. Ja juovat nyt kahvia. Heillä on kuulemma yhteisiä tuttuja Angolassa. Niistä en tiedä sen enempää.

Miikkael (ruotsalaisittan lausuttuna) on kuulemma köörin paha poika. Bad. Niin kuin sanotaan. Heittää välillä ihan hirmuista muuvia, että toisilla tulee hiki pelkästä katselusta. Yleensä sellaisen session jälkeen pyydetään Gaddafi paikalle vähän rauhoittelemaan liian pinnassa oleva tunteita. Tiesittekö muuten, että Urkki pitää kerran kuussa kokousta, jossa on aina mukana myös Lalli Köyliönjärven jäältä. Jäät sillä on aina mukanansa. Ei pääse varmaan raukka koskaan niistä eroon.

Kerran tapahtui niinkin, että Kikka veti sooloa yhden sellaisen Aid-konsertin aikana. Sattui semmoinenkin hauska sattumus, jossa taustakuorossa Rauli Badding ja Roy Orbison soitti huuliharpulla jotain instrusooloa. Nehän vahingossa räkäisi harpun täyteen töhnää ja siitä pääsi sitten semmoinen tussaus. Nykyään sitä tussausta voi kuunnella, kun radiosta tulee liikennetiedote. Sen aluksi ja lopuksi soitetaan joku fanfaari. Se on sen Royn ja Raulin huuliharppusoolo. Ihan itse kävin äänittämässä sen tässä muutama kesä sitten.

Mistäs tämän baarin sitten löytää? Hohhoo, älä luulekaan että kerron. Minulla on eturivin paikka torstai-iltoihin ja sinne ei kuulkaa ylimääräisiä tarvita. Sen verran voin kertoa, että se on auki joka päivä, lukuunottamatta lauantaita, sunnuntaita, maanantaita, keskiviikkoa ja tiistaita. Klo 19.30:n ja puoli kahdeksan välillä illalla.

Urkki muuten omistaa sen baarin yhdessä Kalevin kanssa. Tarkistin asian Varsinais-Suomen kiinteistörekisteristä.

Keskustelua

Sattui tässä jokin aika sitten, että keskellä yötä jouduin keskusteluun. Vakavahenkiseen ja vähän jännittäväänkin. Ihan yllättäen ja pyytämättä. Ajauduin tai jouduin keskusteluun Ahti Karjalaisen kanssa. Tai lähinnä nyökyttelin ja olin samaa mieltä. Hän – siis Ahti – kertoi minulle oudosta puhelusta ja pyysi maalaiselta neuvoja.

Ahtille oli soitettu Washingtonista, varmastikin yöllä. Ne soittavat aina öisin. Häneltä kysyttiin mielipidettä asiaan, kun samaan aikaan linjoilla oli myös Leonid ja Jimmy, jotka halusivat varmistaa asian Ahtilta, joka halusi varmistaa asian minulta.

Minä lähetin presidentinlinnaan, joka oli eduskuntatalo, vakoilijalaatikon, jonka perässä oli metrin mittainen häntä. Eikä ne huomanneet sitä ollenkaan.

Ei tullut valtioneuvosta maalaisesta, ei.

Johtuisiko se liiasta illottamisesta vai mistä mutta en muista läheskään kaikkia unia enää. Tarkoitan siis, että herättyäni olen täysin unohtanut näkemäni unet. Jos olen niitä sitten nähnytkään. Ehkä on ollut lähetyksessä katkos tai jotain. Viisaat ihmiset kyllä sanoo, että unia nähdään joka yö ja mahdolliset muistamattomuudet johtuvat heräämisen eri vaiheista. Eräs viisas sanoi aikoinaan, että kyllä niitä sitten referenssinauhoilta¹ voidaan myöhemmin katsoa, kun aika jättää.

 

1. Referenssi, referenssinauha, referenssitallenne. Radioasemien tulee lakisääteisesti säilyttää radio-ohjelmat 21 päivää ns. referenssitallennuksina.

 

%d bloggaajaa tykkää tästä: