Kategoria: aika

Elämäni naiset

Jossain vaiheessa miehet aina vähän herkistyy ja alkaa päästellä hämmästyttäviä lausahduksia päästänsä. Ikään kuin alkavat syvälliseksi. No, siitähän naiset tykkää. Luulen. Ainakin jotkut.

Kun mies tulee tiettyyn ikään, niin hänelle tulee melkein järki ja ajatus päähän. Niin tuli maalaisellekin. Tuolle hiljaiselle jörrikälle, joka ei ajattele mitä sanoo, vaan sanoo mitä ajettelee.

Elämässäni on naisia (sori äijät, teistä kerrotaan joskus toiste), jotka ovat minulle varsin tärkeitä. Heitä on vaikea laittaa tärkeysjärjestykseen. Tai no, ei oikeastaan. Miehellä on vähintään yksi, usein kaksi ja joskus enemmänkin sellaisia naisia, jotka ovat vaikuttaneet elämään erilaisin tavoin. Maalainen on siinä mielessä onnellisessa asemassa, että laskutavasta riippuen heitä – siis naisia – on neljästä seitsemään. Kyyllä. Melkoinen naistenmies siis.

Kaikki he ovat minulle rakkaita. Jotkut vielä enemmänkin. En oikeastaan sanoilla osaa enempää sanoa. Terveiset siskoille ja naisystäville. Hyvää syntymäpäivää äiti ja rakas vaimoni.

 

Arpa on heitetty

Kuuluisia sanoja, otsikossa. Wikipedia tietää kertoa, että olisi Caesarin sanomia ne. Tietämyksen mukaan sanat olisi lausuttu kreikaksi mutta sittemmin latinistettu. Olisiko se sitten hienompi lause kreikaksi? Ainakin se olisi ei-tunnetumpi. Ehkä. Mistä näitä tietää.

Osaatko kertoa asiayhteyden seuraaviin lauseisiin tai niiden osiin? (Ilman Googlea)

Tämä on pieni askel ihmiselle

Purkakaa tämä muuri

Turhuus, kaikki on turhuutta

Elämä on kuin suklaarasia

Nämä pitää laittaa pyykkiin

Koomikko tekee hauskoja asioita. Hyvä koomikko tekee asioita hauskasti

Ei niitä kisoja paperilla ajeta

Se on selvästi budjetti. Siinä on paljon numeroita

No emmää ny tierä

Minulla on unelma

Ne on sellaiset mustat Goodyearit

Ja Mikalla fantastinen startti

Hullu miäs

Kautta rantain eli suoraan päin näköä mulle sanottiin, että miksi olet niin hiljaa? Hiljaa täällä netissä, plokissa. Tästä suivaantuneena päätin sitten tämänkin julistaa kaikelle kansalle. Ei tuu mittää. 

Maalaisen elämässä on lienee tylsyys, kun ei mitään mukamas tapahdu. Voisi sanoa, että turtuneisuus. Aloitetaanpa. 

Kesä tuli, oli ja meni. Huskuttelin, matkustelin ja öllötin. Olin hybridinä eli latasin akkuja vaikka tosiasiallisesti kuljen läsällä. Sillä maan mainiolla aineksella, joka ei koskaan häviä. Läsä eli läski keskivartalossa on kuulemma mahdollista hävittää. Jaa-a, voisin olla vahvasti eri mieltä. Sanotaan, että laihduttamalla se häviää. Joo, niin varmaan. Kyllähän se sinusta poistuu mutta ei se mihinkään häviä. Se siirtyy kaverille, naapurille tai Amerikkaan. Sinne on onneksi siirtynyt aika paljonkin. Minulle on niin kerrottu. Tiedotusvälineissä. Journalistisella tavalla. Ei mistään huutopalstalta luettuna. 

Ystäväni sentään järjesti minulle piristyksen poikasen. Hän kun irtaantui ikiaikaisesta perinteestään ja vaihtoi Toyotan ei-Toyotaan. Ja vieläpä niin, ettei vaihtanut sitä Uuppeliin (Opel, suom. huom.). Mutta kaukaa viisaasti pysyi kuitenkin japanialaisessa merkissä. Niin kuin kaikki järki-ihmiset tekevät. Kaikkien pitäisi. Auton vaihtaminen on aina iloinen asia. Varsinkin kun omalle kohdalle sattuu. Harvakseltaan tosin sattuu. 

Viikonloppuna olis Turskareissu. Muutaman vuoden sitä olen pystynyt välttelemään. Mutta nyt taas nasahtaa. 2000 kilometrin viikonloppuajelu. Edelleen se maalainen on hullu miäs. 

Pienet piirit

Yhtäkkiä pasahti mieleen 70- ja 80-luku. Tarkemmin sanottuna ko. ajantaitteen kouluajat. Niistä olisikin paljon kerrottavaa mutta säästetään niitä nyt vielä. Ja lukijoitakin.

Meillä oli alaluokilla semmoinen vanhan kansan opettaja. Vähänkään pidempään elelleet tietävät mitä tarkoitan ja mitä ylipäätään tarkoittaa vanhat ajat. Tässä ei puhuta nyt mistään vanhoista hyvistä ajoista. Pois se. Vaan yleensä ottaen ajasta ennen Tšernobylia, Challengeria ja Halleyn komeettaa. Jolloin kuitenkin kaikki oli tietenkin paremmin kuin nyt. Koska Neuvostoliitto.

Nonii, eihän tässä pitänyt mistään politiikasta tai kylmästä sodasta höpistä vaan kouluajoista. Silloin meidän opettaja, Saimi, piti meille pikku pilteille liikuntaa ja liikuntatunnin jälkeen käytiin vaihtamassa vaatteita ja sitä ennen käytiin suihkussa. Semmoisissa 60-, 70-lukulaisissa suihkuissa, josta tuli kyllä vettä. Kuin Adolfin kaasukammioissa. Eli kovaa, pistävästi ja kylmää. Hommahan meni niin, että ensin kävi suihkussa tytöt ja sitten pojat. Tai vastoin päin. Hanat kaakkoon tai vesihanan kyseessä ollessa tietenkin lounaaseen ja sinne sitten ringissä kävelemään. Ja Saimi piti tahtia yllä.

 

1. Piiri pieni pyörii,

lapset siinä hyörii.

Sormet sanoo so so so,

kengän kannat ko  ko ko.

2.Piiri pieni pyörii,

lapset siinä hyörii.

Kädet panee lip lap lap,

kengän kärjet kip kap kap.

3. Piiri pieni pyörii,

lapset siinä hyörii.

Toisiansa tervehtää,

sitten paikoillensa jää.

4. Piiri pieni pyörii,

lapset siinä hyörii.

Vakavina seisovat

vallan niin kuin vanhemmat.

 

Kyllä. Koko laulu aina laulettiin ja viimeisen säkeistön viimeisen lauseen kohdalla alkoi vesikin jo lämmetä. Saattoi se johtua pistävän suihkun aiheuttamasta ihohuokosten lämpenemisestäkin tai muusta halvauksen tapaisesta. Mene ja tiedä, joka tapauksessa tuntui kuin pieniä neuloja olisi satanut taivaalta. Hirveällä paineella.

Tänä päivänähän jos tapahtuisi edellä mainittua, Saimi parka joutuisi ensin vanhempien höykyttämäksi ja solvaamaksi, sen jälkeen rehtorin vakavaan nuhteluun tai jopa viralta pidättämäksi, sitten raastupaan ja sitä kautta elinikäisten traumojen (sekä opettajan että oppilaiden) seurauksena yhteiskunnan elätiksi. Joka tässä tapauksessa tarkoittaisi tietysti avohoitoa, liian kallista lääkehoitoa ja lopulta ennenaikaista kuolemaa täysin mädössä vanhusten loppusijoituspaikassa. Ja kaikki olisivat tyytyväisiä?

Ei minulle kuitenkaan jäänyt traumoja eikä ko. aikakauden oppilaille varmaan muutenkaan. Ja vanhemmat – niin, he olivat vain tyytyväisiä, jos opettaja pisti homman kuntoon. Ei ollut Wilmaa sotkemassa kaikkea eikä kaikille ollut vielä toitotettu, että kuinka heidän lapsensa on niiiin erikoinen, että häntä pitää kohdella kuin kuningasta ja mitään pahaa ei saa sattua eikä varsinkaan opettaja saa antaa oppilaidensa tulla nöyryytetyksi muiden oppilaiden nähden. Eli olemalla alasti suihkussa.

Oikeastaan vanhat hyvät ajat oli oikeasti ihan hyviä aikoja.

Yleismaailmallinen huuto

Tässä yksi päivä otti taas pattiin melko voimallisesti. Suorastaan teki aivossa kipiää. Karmeinta on nyt se, että en enää muista miksi teki kipeää. Onko huutojen määrä ylittänyt kriittisen massan ja maalainen ei enää osaa huutaa valistuneesti ja valikoidusti asiallisista aiheista? Tämähän on järkyttävää. Varmaankin se liittyi autoihin ja liikenteeseen tai vaihtoehtoisesti päivänpolitiikkaan. Jälkimmäisessä ei olisikaan muuta kuin huutamista, joten ehkä sieltä asiallisen huudon erottaminen on niin hankalaa, että jätän suosiolla väliin. Ja mitä se ylipäätään hyödyttäisi?

Autoista ja liikenteestä yleensä voi tietysti aina huutaa. Mutta ei jaksa sitäkään, kun mitä hyötyä siitä on? Paitsi itselle, kun saa huutaa. Valittaa. Melskata ja meuhkata. Sen verran voisi kuitenkin kuiskaten huutaa, että olen sairastumassa vakavasti. Nimittäin on erittäin harvassa nyt sellaiset autot, jotka sytyttäisivät maalaisessa hehkun uudelleen liekkiin. Nimittäin sellaiseen, jossa kehuisin autoa vuolaasti, täysin puolueettomien silmälasien läpi. Tai onhan niitä sellaisia mutta jostain merkillisestä syystä maalaisen ns. vaatimustaso on noussut sellaiselle levelille, että alkaa tuntua jo naurettavalta. Toisaalta syynä on myös Suomen tiestö, joka ei nyt varsinaisesti houkuttele ajamaan järin tiukalla alustalla varustettua ja pienen maavaran omaavaa autoa. 

Olen katsellut tuubista (youtubesta) off road -videoita. En varsinaisesti harrastusmielessä vaan huvikseen. Että miten erilaiset kaupassa myytävät autot selviävät lumesta, hiekasta, juurakosta, kivikosta ja mudasta. Ja tullut karmeaan johtopäätökseen, että meikäläisen tuloilla minulla kestäisi noin kymmenen vuotta saada kasaan rahamäärä, jolla saisin mieleisen auton. Tämä tietysti sillä edellytyksellä, että en sen kymmenen vuoden aikana söisi mitään, kävisi suihkussa, lämmittäisi taloa tai ylipäätään asuisi missään. Pittää jatkaa haaveilua, jos tulisi joskus kiitosta, Veikkauksen liitosta. Hohhohhoo. 

Aamulla

Kaikkihan tietää sen tunteen, kun herää kesken unien ja on tunne, että jotain kohta tapahtuu. Yleensä 2-3 minuutin kuluttua. Nimittäin kello soi. Toiseksi rasittavinta tässä elämässä on juuri se, että herää aamulla ennen kellonsoittoa. Eikä mihin tahansa aikaan ennen vaan juuri muutamaa minuuttia ennen. Siinä ei ole mitään positiivista.

Jos herää tunnin tai kaksi ennen kellonsoittoa, voi hyvillä mielin unohtaa heränneensä ja nukkua vielä sen tunnin tai kaksi. Mutta että kolme minuuttia ennen kellonsoittoa. Raivostuttavaa. Siinä ei ehdi enää kunnolla nukahtaa ja ylösnouseminenkin on melko raastavaa. Sitäpaitsi se kolme minuuttia ei pelasta mitään aikataulullisesti. Pitäisi olla vähintään viisi, mielellään kymmenen minuuttia enemmän aikaa, jotta sillä olisi vaikutusta yhtään mihinkään. Se kolme minuuttia tuhraantuu yleiseen säätämiseen ja sähläämiseen sekä iänkaikkiseen jappasuun joka tapauksessa.

Toista se olisi, jos olisi toisenlainen Aamu.

%d bloggaajaa tykkää tästä: