Huoltoasema

Nykyaikana ei kannata olla kovin tumpelo. Toista se oli ennen, kun kaikki oli vielä paremmin. Onnellinen auton tai mopon omistaja saattoi kaartaa bensiiniasemalle täytättämään Cortinan tai Tunturimopon bensatankin. Nimenomaan täytättämään. Mikään arvonsa tunteva huoltoasema ei sallinut asiakkaan sotkea kätösiään huoltoaseman hyväntuoksuiseen bensiiniletkuun. Kyllä, bensiinikin tuoksui eikä haissut niin kuin nykyään.

Huoltoasemat olivat nimensä veroisia. Kaikkien unioineiden, kesoilien ja finnoilien matkabaarin kyljessä oli vähintään yksi rasvamontullinen halli, jonne mahtui tarvittaessa isompikin traktori sisään tutkittavaksi. Useimmissa kaksi tai kolme henkilöautoa kerrallaan. Ja jokaisessa hallissa oli vähintään yksi kokopäiväinen asentaja palkkatyössä. Ja jos sittten kesälomareissulla sattui niin ikävästi, että matkakulkineesta jokin osa poksahti tai ohjauksesta tuli muuten vetelä, niin nämä rasvamonttuasentajat eivät todellekaan jääneet sormi suuhun odottamaan Keski-Euroopan välivarastosta tulevaa elektronista osaa vaan laittoivat auton kuntoon. Odottaessa.

Palvelu ei rajoittunut pelkästään rasvamonttuun. Palvelua sai joka osa-alueella, jos osa-alueet liittyivät jollakin tapaa moottorikäyttöisiin ajoneuvoihin. Samalla kun aseman työntekijä täytti polttoainetankkia, pesi tuulilasin ja ajovalot sekä pyydettäessä tarkisti myös renkaiden ilmanpaineet, asiakas saattoi tiskillä turista omistajan kanssa kaikesta muusta tärkeästä. Hän ehkä saattoi samalla reissulla ostaa varapolttimoita tai laturinhihnan tai varata autolleen vuosihuollon. Mikä tahansa auto pystyttiin huoltamaan erittäin kohtuulliseen hintaan ja huoltoajan sai yleensä erittäinkin kohtuullisen ajan kuluessa.

Myytiin huoltoasemilla ennenkin tupakkaa, lottoa, hillomunkkeja ja jäätelöä. Sen lisäksi myös tulppia, tuulilasinpyyhkijöitä (kaikkiin merkkeihin), jarrujen osia, abiko-liittimiä, öljyjä, ilmansuodattimia, polttoainesuodattimia, kytkinasetelmia, Wunderbaumeja ja muuta tarpeetonta.

Vaatii nykyaikana melkoisen paljon vaivannäköä löytää bensiinin jakelupiste, josta saisi jotain edellämainituista palveluista. Munkkeja, kaljaa, pitsaa, hampparia ja hedelmäpelejä kyllä löytyy sekä astetta yksinkertaisempia ”palveluhenkilöitä”. Mutta Huoltoasema isolla hoolla. Sellaisia on enää wikipedian historia-osastolla ja kaikkien yli 40-vuotiaiden vanhusten hapertuvissa muistoissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.