12. Enrico

Paluumatkan Ruotsinosuus oli yhtä tylsä kuin menomatkallakin. Tosin jossain päähänpistossa en taaskaan uskonut navia ja juutuimme hetkeksi Tukholman iltapäiväruuhkaan. Kello tikitti ja pikkuisen oli kiirus laivaan. Mutta vain pikkuisen, koska pääsimme vielä 5 minuuttia odottelemaan satamassa ennen laivaan pääsyä.

Kuten jo jossain aikaisemmassa vaiheessa mainitsin, tämän reissun punaisena lankana oli buffet. Eikä se pettänyt nytkään. Aamulla olimme käyneet Helsingborgin Scandic-hotellissa buffet-aamiaisella ja illalla laivassa buffet-illallisella. Jota jatkettiin vielä keskiviikkoaamun meriaamiaisella, buffetista tietenkin. Jostain syystä ainakin minulla oli kylläinen olo.

Reissun aikana maalainen sain lisänimenkin. Sen syntytarina jätettäköön nyt hämäryyden peittoon mutta kai minä jotain etelämaalaisen verta tai ainakin habitusta sain osakseni. Kävi nimittäin niin, kuin aina tapaa käydä, että Helsingissä poistuessamme laivasta ihmettelin hitaasti kulkevaa jonoa ja ajattelin mielessäni, että varmaan taas puhallutetaan. Ja kas kummaa, arvasin oikein. Sitähän minä en vaan käsitä, että laivallinen autoja puhallutetaan kahden konstaapelin voimin. Vaikka oli siinä kolme maijaa ja ainakin kymmenkunta virkapukuista paikalla. Enisvei, saavuttuani naiskonstaapelin kohdalle – joka ei kyllä hymyillyt yhtään – hän verkkaisesti asetti pillin alkometrin nokkaan ja pyysi puhaltamaan. Hönkäisin ja hän – siis konstaapeli – katsoi mittaria ja teki päällään ei-liikettä ja pyysi puhaltamaan uudestaan. Sama tulos. Sitten tapahtui se, jota vähiten odotimme: konstaapeli kysyi hyvin selkäkielisesti ja hitaasti lausuen: ”Puhutteko te Suomea?”. Vähintäänkin ällistyneenä sanoin, jotta kyllä. Vai olisiko pitänyt sanoa gracias? Sitten piti puhaltaa pitkään ja hartaasti. Se olisi astmaattiselta jäänyt kyllä tekemättä. Nollaahan se näytti, tietenkin.

Paluumatkalla kotimaassa laitoin vielä merkille senkin, että kylläpä täällä on väljää maantiellä ja muuallakin. On tämä vain jansmakko maa tämä Suomikin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.